Copyright 2024 - webdesigned by sakosk

Σημαντικά ευεργετικά οφέλη και στα οστά με την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σε νεαρές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βελτιώνει τόσο την οστική πυκνότητα όσο και την μικροαρχιτεκτονική των οστών (που δύναται αδρά να εκτιμηθεί μέσω του Trabecular Bone Score στη σπονδυλική στήλη).

Αυτό ήταν το συμπέρασμα μίας Ελβετικής μελέτης με κύριο ερευνητή τον δρ. Γεώργιο Παπαδάκη (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λοζάνης). Η μικροαρχιτεκτονική των οστών είναι ιδιαιτέρως σημαντική διότι σχεδόν τα μισά κατάγματα ευθραυστότητας συμβαίνουν σε άτομα που έχουν είτε φυσιολογικά είτε οστεοπενικά επίπεδα οστικής πυκνότητας (BMD).
Εκτιμήθηκαν 1279 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 80 ετών διαιρούμενες σε 3 ομάδες. Η μία ομάδα που αποτελούταν από το 22% των γυναικών ελάμβανε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την περίοδο της διεξαγωγής της μελέτης, μία άλλη ομάδα που αποτελούταν από το 33% των γυναικών είχε λάβει στο παρελθόν θεραπεία και μία που αποτελούταν από το 48% των γυναικών δεν είχε λάβει ποτέ θεραπεία. Βρέθηκε ότι η ομάδα που ελάμβανε την αγωγή είχε την καλύτερη ποιότητα οστού τόσο όσον αφορά την πυκνότητα όσο και την μικροαρχιτεκτονική.
Σύμφωνα με τον Δρ Παπαδάκη τα σημερινά αντιοστεοπορωτικά φάρμακα έχουν μικρότερη ευεργετική επίδραση στη μικροαρχιτεκτονική απ’ ότι στην πυκνότητα των οστών. Για αυτό το λόγο σε νεαρές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσε να αποτελεί την αγωγή πρώτης γραμμής για 5 ίσως και 10 χρόνια.
Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την στιγμή που θα διακοπεί η αγωγή ορμονικής υποκατάστασης κάθε όφελος τόσο στην πυκνότητα όσο και στην μικροαρχιτεκτονική εξαφανίζεται μετά από 2 χρόνια και για αυτό καλό είναι να συνεχιστεί αγωγή με αλλά αντιοστεοπορωτικά φάρμακα.

The Benefit of Menopausal Hormone Therapy on Bone Density and Microarchitecture Persists After its Withdrawal. Georgios Papadakis et. November 17, 2016. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2016-2695

Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος με έδρα τη Λάρισα

 

 

Βρίσκεστε ΕΔΩ:

f t g m