Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον χειρισμό του πρωτοπαθούς υπεραλδοστερονισμού
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Τελευταία ενημέρωση : Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 08:39
Οι νέες αυτές οδηγίες δημοσιεύθηκαν από την Endocrine Society στο περιοδικό JCEM στο τεύχος του Μαΐου. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον το 10% των ατόμων με υπέρταση πάσχουν από πρωτοπαθή υπεραλδοστερονισμό.
Τα άτομα αυτά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο 12 φορές για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, 4 φορές για μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου και 6 φορές για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με άτομα ίδιας ηλικίας, φύλου και αρτηριακής πίεσης που πάσχουν από ιδιοπαθή υπέρταση. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η διερεύνηση της νόσου σε όλα τα άτομα στα οποία ο θεράπων ιατρός υποπτεύεται την παρουσίας της. Συγκεκριμένα συστήνεται έλεγχος στους ασθενείς που πληρούν κάποιο από τα ακόλουθα κριτήρια: 1) Υπέρταση (>140/90) με συνοδό υποκαλιαιμία. 2) Υπέρταση με συνοδό άπνοια ύπνου. 3) Υπέρταση με επινεφριδιακό τυχαίωμα (μάζα στο επινεφρίδιο). 4) Αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 150/100 mmHg σε 3 διαφορετικές μετρήσεις που διεξήχθησαν σε 3 διαφορετικές ημέρες. 5) Ανθεκτική υπέρταση (μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση παρά τη λήψη 3 διαφορετικών αντυπερτασικών σε μέγιστη δόση εκ των οποίων το ένα να είναι διουρητικό). 6) Ελεγχόμενη πίεση με 4 ή περισσότερα αντυπερτασικά φάρμακα. 7) Άτομα που έχουν συγγενή 1ου βαθμού με πρωτοπαθή υπεραλδοστερονισμό. Σύμφωνα με τις οδηγίες μόνο οι ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ και τα κέντρα υπέρτασης είναι αυτοί στους οποίους πρέπει να απευθύνονται ή να παραπέμπονται οι ασθενείς για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου.
The Management of Primary Aldosteronism: Case Detection, Diagnosis, and Treatment: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab.Published online March 2, 2016.
Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος στην περιοχή της Λάρισας.