Copyright 2024 - webdesigned by sakosk

Η σεξουαλική ζωή των υπογόνιμων ζευγαριών

Σε παγκόσμιο επίπεδο το 11% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας είναι υπογόνιμο, ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα με κάποιες μελέτες ανέρχεται έως το 17%.

Υπογονιμότητα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ορίζεται η αδυναμία επίτευξης κύησης μετά από 1 έτος ελεύθερων σεξουαλικών επαφών. Περίπου το 40% των υπογόνιμων ζευγαριών αδυνατούν να τεκνοποιήσουν ακόμα και μετά τη χρήση της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτά τα ζευγάρια εμφανίζουν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη ενώ κάποιες φορές οδηγούνται στο χωρισμό.
Μία πρόσφατη μελέτη από την Αμερική αναδεικνύει ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια παρουσιάζουν μειωμένη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (sexual distress). Στη μελέτη εκτιμήθηκαν 382 γυναίκες από ζευγάρια που είχαν απευθυνθεί σε κλινικές με σκοπό την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο 7 θεμάτων που περιλάμβανε ερωτήσεις που αφορούσαν τη σεξουαλική ευχαρίστηση, την ερωτική έλξη προς τον σύντροφο και τη συνεχή σκέψη απόκτησης τέκνου κατά τη διάρκεια της επαφής. Τα αποτελέσματα μεταφράστηκαν σε μία βαθμονόμηση από 0 έως 90 με την υψηλότερη βαθμολογία να αντιπροσωπεύει χειρότερο συναισθηματικό σεξουαλικό φορτίο. Οι γυναίκες είχαν μέση τιμή 38 ενώ οι άνδρες (από προηγούμενη μελέτη στα ίδια ζευγάρια) είχαν 25. Όταν η υπογονιμότητα ήταν γυναικείας αιτιολογίας, οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη αρνητική ψυχολογική φόρτιση στη διάρκεια της επαφής απ’ ότι εάν το πρόβλημα ήταν ανδρικής αιτιολογίας. Σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια της μελέτης Dr Winkelman, εμείς οι γιατροί που ασχολούμαστε με την υπογονιμότητα πρέπει να μιλάμε στο ζευγάρι εξηγώντας τους τη σημαντικότητα που έχει να είναι ευχάριστη η σεξουαλική επαφή ακόμα και όταν γίνεται καθημερινά με σκοπό τη γονιμοποίηση.
The Sexual Impact of Infertility Among Women Seeking Fertility Care. Winkelman et al. Sex Med 2016;

Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος στην περιοχή της Λάρισας.

Βρίσκεστε ΕΔΩ:

f t g m