Copyright 2025 - webdesigned by sakosk

Νέες συστάσεις από τον FDA για τη χρήση της μετφορμίνης σε ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία

Επιτέλους ήρθε ο καιρός που θα δούμε αλλαγές στο φύλλο οδηγιών των σκευασμάτων της μετφορμίνης.

Η μετφορμίνη είναι μία αντιυπεργλυκαιμική φαρμακευτική ουσία, που σύμφωνα με τις γνωστότερες εταιρίες που ασχολούνται με το διαβήτη (ADA, AACE, EASD, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία κ.α.), αποτελεί την πρώτη επιλογή στην φαρμακευτική θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που περιέχουν τη μετφορμίνη είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με κάποια άλλη αντιυπεργλυκαιμική ουσία.
Από το 1995 έως τις 8 Απριλίου του 2016 ο FDA (Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων της Αμερικής) δεν σύστηνε τη χορήγηση μετφορμίνης σε άνδρες και γυναίκες με κρετατινίνη > 1,5 και 1,4 mg/dl αντίστοιχα λόγω του θεωρητικά αυξημένου κινδύνου γαλακτικής οξέωσης. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η ίδια τιμή της κρεατινίνης μπορεί να υφίσταται σε ένα μεγάλο εύρος σπειραματικής διήθησης, το οποίο εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία το φύλο, η φυλή κ.α.
Η νέα σύσταση έγκειται στο να εκτιμάται η υπολογιζόμενη κάθαρση κρεατινίνης (eGFR) (1). Υπάρχουν ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο διάφορες μηχανές υπολογισμού του eGFR με τις πιο αξιόπιστες για άτομα με διαβήτη να θεωρούνται οι εξισώσεις MDRD και CKD-EPI. Εάν το eGFR είναι 30-45 ml/min/1,73 m2 τότε το άτομο με διαβήτη μπορεί να ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ τη λαμβανόμενη αγωγή με μετρφορμίνη, την οποία όμως πρέπει να διακόψει εάν η τιμή του eGFR πέσει κάτω από 30 ml/min/1,73 m2 . Προβληματισμό έχει δημιουργήσει ότι δε συστήνεται η ΕΝΑΡΞΗ αγωγής με μετφορμίνη σε άτομα με eGFR 30-45 ml/min/1,73 m2 αλλά και το ότι δεν συστήνεται η μείωση της δόσης στα άτομα που λαμβάνουν μετφορμίνη όταν το eGFR πέσει σε αυτά τα επίπεδα. Υπάρχει λοιπόν πολύ σκεπτικισμός στο θέμα αυτό. Ένας από τους σημαντικότερους μελετητές που αναρωτιούνται για την ορθότητα αυτής της σύστασης είναι και ο Dr Inzuchi (2 -3).
(1) US Food and Drug Administration. FDA Drug Safety Communication: FDA revises warnings regarding use of the diabetes medicine metformin in certain patients with reduced kidney function. April 8, 2016.
(2) Use of Metformin in the Setting of Mild-to-Moderate Renal Insufficiency. Silvio E. Inzucchi et al. Diabetes Care 2011 Jun; 34(6): 1431-1437.
(3) Metformin in Patients With Type 2 Diabetes and Kidney Disease. A Systematic Review. Silvio E.Inzucchi et al. JAMA. 2014;312(24):2668-2675. doi:10.1001/jama.2014.15298.

Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος στην περιοχή της Λάρισας.

Βρίσκεστε ΕΔΩ:

f t g m