Πόσο κοντά είμαστε στο τεχνητό πάγκρεας;
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Τελευταία ενημέρωση : Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 08:35
Ξεκινώντας με κάποιες βασικές έννοιες πρέπει να διευκρινιστεί ο όρος τεχνητό πάγκρεας ή κλειστό κύκλωμα αντλίας ινσουλίνης.
Αυτό περιλαμβάνει μία αντλία ινσουλίνης, ένα αισθητήρα συνεχούς καταγραφής του σακχάρου, ο οποίος στέλνει τις πληροφορίες σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου υπολογίζεται η δόση ινσουλίνης που θα πρέπει να χορηγηθεί στο άτομο με διαβήτη. Η πληροφορία αυτή επιστρέφει στην αντλία και εκτελείται χωρίς την παραμικρή παρέμβαση του ατόμου με διαβήτη.
Σε μια πρόσφατη μελέτη συγκρίθηκε το 24ώρου κλειστό κύκλωμα αντλίας ινσουλίνης με το αντίστοιχο που μπαίνει σε λειτουργία μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πλήρως ελεγχόμενο από τον ασθενή σύστημα με αντλία και αισθητήρα συνεχούς καταγραφής του σακχάρου (sensor augmented pump SAP) σε άτομα με ΣΔ1 για διάστημα ενός μήνα. Φάνηκε ότι το 24ώρου κλειστό κύκλωμα είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα το 64,7 % των μετρήσεων σακχάρου ήταν εντός του στόχου ενώ στα άτομα με SAP ήταν το 59,7%. Η διαφορά αυτή οφειλόταν κυρίως στη μείωση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων στο 24ώρου κλειστό κύκλωμα.
Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζεται ακόμα πολύς δρόμος για τη βελτιστοποίηση του τεχνητού παγκρέατος όμως είμαστε σε καλό δρόμο. Από τις αρχές του 2016 κυκλοφορεί ένα σύστημα με αντλία και αισθητήρα συνεχούς καταγραφής του σακχάρου το οποίο διαθέτει λογισμικό με προβλεπτική ικανότητα για υπογλυκαιμία στα επόμενα 30 λεπτά και αυτόματα αναστέλλει τη χορηγούμενη ινσουλίνη προ της εμφάνισης της (MiniMed G640 της Medtronic). Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι το κλειστό κύκλωμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε και τη χρήση των GLP-1 αγωνιστών όπως η λιραγλουτίδη (Victoza) σε άτομα με τύπου 1 διαβήτη και αντλία που στις μελέτες έδειξε ότι μειώνει κατά 35% τη μεταγευματική αύξηση των τιμών σακχάρου, κατά 26% τη χορηγούμενη ινσουλίνη και κατά 5% το σωματικό βάρος.
1) Day and Night Closed-Loop Glucose Control in Patients With Type 1 Diabetes Under Free-Living Conditions: Results of a Single-Arm 1-Month Experience Compared With a Previously Reported Feasibility Study of Evening and Night at Home. Diabetes Care 2016 May.
2) Mitigating Meal-Related Glycemic Excursions in an Insulin-Sparing Manner During Closed-Loop Insulin Delivery: The Beneficial Effects of Adjunctive Pramlintide and Liraglutide. Diabetes Care 2016 May.
Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος στην περιοχή της Λάρισας.