Copyright 2024 - webdesigned by sakosk

Διακοπές με το Διαβήτη σου

Όταν κάποιος μαθαίνει ότι είναι άτομο με διαβήτη συχνά νιώθει ότι μπροστά του ένας κόσμος γκρεμίζεται και κυρίως όταν πρόκειται για νέο άτομο με ΣΔ1 το οποίο άμεσα και εφόρου ζωής χρήζει αγωγής με ινσουλίνη.

Η αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να παρομοιαστεί με την καθημερινή και αδιάκοπη μεταφορά μιας εξάδας αυγών στη χούφτα μας. Οι κίνδυνοι για να σπάσουν τα αυγά είναι πολλοί όπως το ίδιο πολλοί είναι και οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες στην καθημερινή ρύθμιση του διαβήτη. Συχνά υπάρχουν αστοχίες και όταν οι αστοχίες είναι μακροχρόνιες εμφανίζονται και οι επιπλοκές. Έτσι λοιπόν, μιας και έτσι ένιωθα και εγώ όταν πρωτόμαθα στα 14 μου έτη ότι έχω διαβήτη τύπου 1, σκοπός μου έχει γίνει να εκπαιδεύω τα άτομα με διαβήτη ώστε να μπορούν να μεταφέρουν με μεγαλύτερη ασφάλεια αυτά τα «αυγά». Η θήκη για αυτά τα εύθραυστα «αυγά» δεν είναι άλλη παρά η εκπαίδευση.
Οι διακοπές έφτασαν αλλά για με εμάς τα άτομα με διαβήτη συχνά γίνονται «πονοκέφαλος». Θα σας περιγράψω πως οργανώθηκα ώστε να πάω για μία εβδομάδα διακοπές σε κάμπινγκ. Διαβάσατε καλά, σε ΚΑΜΠΙΝΓΚ. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχετε ένα σωστό προγραμματισμό μπορείτε να πάτε οπουδήποτε και να κάνετε και οτιδήποτε θέλετε. Φεύγοντας για διακοπές το σημαντικότερο όλων είναι να έχουμε μαζί μας τα φάρμακα μας, ινσουλίνη, δισκία, ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες, βελόνες ινσουλίνης καθώς και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη γλυκαγόνη. Όλα αυτά θα πρέπει να τα έχουμε εις διπλούν και μάλιστα σε διαφορετικά βαλιτσάκια. Ώστε αν χαθεί ή κλαπεί ή ξεχαστεί κάπου ένα εξ αυτών να μπορέσουμε να συνεχίσουμε χωρίς αγωνία με το άλλο. Ένα συχνό ερώτημα είναι ότι χρήζουν ψυγείου. Πράγματι καλό είναι τώρα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές να διατηρούνται στοπ ψυγείο. Αυτό βέβαια θα ισχύει για τη ρεζέρβα των ινσουλινών και της γλυκαγόνης που θα έχουμε πάρει μαζί μας διότι υπάρχουν πολύ ωραίες θήκες για την ινσουλίνη μας όπου μέσω της παρουσίας μιας παγοκυψέλης να διατηρηθεί η θερμοκρασία της ινσουλίνης σε σωστά επίπεδα ακόμα και όταν πάμε στην παραλία. Καλό είναι να έχετε πάντα 2 παγοκυψέλες ώστε κάθε φορά να βάζετε μία παγωμένη. Ακόμα και στο κάμπινγκ υπάρχουν καταψύκτες και ψυγεία τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε.
Εγώ πέρασα υπέροχα με την οικογένεια μου και χωρίς να προκύψει κανένα απρόοπτο κατάφερα να έχω μια ρύθμιση του σακχάρου που δεν απείχε από αυτή των προηγούμενων ημερών όπως γίνεται εμφανές και από το μέσο όρο σακχάρου που είχα τις τελευταίες 7 ημ.
Καλές και «γλυκές» διακοπές σε όλους.

Dr Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

Λάρισα Κύπρου 45

Τύρναβος Ελευεθρίας 17

Βρίσκεστε ΕΔΩ:

f t g m