Προδιαβητης και Πρόληψη του διαβήτη

Τελευταία ενημέρωση : Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 09:57

Τι είναι προδιαβήτης;

Προδιαβήτης ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο αίματος νηστείας ανευρίσκεται μεταξύ 100 mg/dl και 125 mg/dl (διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας IFG) ή/και

το σακχάρο στο αίμα σε μία τυχαία μέτρηση είναι μεταξύ 140 mg/dl και 199 mg/dl (διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης IGT) ή/και η γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαρίνη βρίσκεται μεταξύ 5,7% και 6,4%. Αν και ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από τo στάδιο του προδιαβήτη πριν από την ανάπτυξη έκδηλου σακχαρώδη διαβήτη. Τα άτομα με προδιαβήτη μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη εφαρμόζοντας μια υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση.

Ποιοι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη;

Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στο μέλλον, ωστόσο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς οικογενειακό ιστορικό που ωστόσο αναπτύσσουν διαβήτη. Η συνύπαρξη του αυξημένου σωματικού βάρους με την ανάπτυξη του διαβήτη είναι συχνή. Άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η λοίμωξη, μερικές ενδοκρινικές διαταραχές και ορισμένα φάρμακα όπως τα στεροειδή έχουν συσχετισθεί με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι άνθρωποι που αποκτούν διαβήτη υπό τις προαναφερθείσες καταστάσεις είναι πιθανό να είχαν "προδιάθεση" για διαβήτη ο οποίος εκδηλώθηκε μετά την εμφάνιση αυτών των προδιαθεσικών παραγόντων. Ο διαβήτης της κύηση είναι μία κατάσταση αυξημέων επιπέδων σακχάρου κατά τη διάρκεια της κύησης που οφείλεται στην παρουσία υψηλών επιπέδων ορμονών που παράγονται από τον πλακούντα και προκαλούν αντίσταση στη δράση της ισνουλίνης. Ωστόσο μετά τον τοκετό συχνά τα επίπεδα σακχάρου επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Συνοπτικά οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη είναι οι ακόλουθοι:

Τι μπορώ να κάνω για μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη;

Η εφαρμογή καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Η ανάπτυξη ενός τρόπου ζωής που ενσωματώνει και την υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 , αλλά και στη διαχείριση του προδιαβήτη.

Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητοιλόγος

Λάρισα Κύπρου 45

Τύρναβος Ελευθερίας 17